22.9., HK ČR_Hospodářská komora České republiky v souvislosti s dnes oznámeným záměrem ministra zdravotnictví omezit otevírací dobu restaurací a akce znovu připomíná, že by se před zpřísňováním přijatých kroků měla nejprve vyhodnocovat účinnost již v současnosti platných opatření.
Zaváděná opatření musí cílit na oblasti, ve kterých se nákaza šíří nejrychleji. Místo toho opatření posledních dní často cílí na oblasti, ze kterých podle oficiálních zdravotnických dat pochází jen minimální počet nakažených.
Proto provozovatelé restaurací mají nárok na vysvětlení, na základě jakých epidemických dat o šíření onemocnění v restauracích má být zkrácená otevírací doba jejich provozoven z půlnoci na dvaadvacátou hodinu.
Hospodářská komora už včera označila současnou situaci za vážnou. Podle ní by k vyšší prevenci ale mohly přispět i podniky. Proto na svém webu vydala sadu doporučení, jak mají firmy postupovat. Mimo jiné doporučuje, aby si firmy vytvořily vlastní podnikové pandemické plány pro bezpečné zajištění provozů a postupný návrat zaměstnanců do práce. Pravidla nejsou závazná, Hospodářská komora je ale doporučuje dodržovat v jejich vlastním zájmu.